Mobirise offline website builder

Rijeka Una

Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine koja manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Ime Una potiče od uno, što ima značenje jedna, jedina. Ovaj naziv su joj dali stari Rimljani kada su prvi put vidjeli rijeku Unu.


Una izvire iz sjevero-istočnog dijela planine Stražbenice, i protiče kroz: Martinbrod, Kulen Vakuf, Ripač, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, Kostajnice (Bosansku i Hrvatsku), Bosansku Dubicu i Jasenovac. Uljeva se u Savu blizu mjesta Jasenovac. Njene Glavne pritoke su Sana, Unac, Krušnica i Klokot.


Ukupna dužina ove ljepotice koja pripada crnomorskom slivu je oko 212 km. Površina njenog sliva je 10,400km2. Nedaleko od Bosanske Otoke pronađen je jedan čamac izdubljen u deblu, poprilično velikih razmjera. Služio je, po riječima arheloginje Branke Raunig iz bihaćkog Regionalnog muzeja Pounja za transport roba i ljudi. Danas je Una dio velikog blaga prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije Una-Regata.


U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao rijetka biljka Campanile unensis, i oko 28 vrsta ribe, među kojim lipljen, pastrmka i mladica.


Godišnje rijeka Una ulije u rijeku Savu oko 8 milijardi kubnih metara vode.

Podijeli sa prijateljima!